Keliakiakorvaus puhututti Lautasella 2019 -messuilla

Viime perjantaina ja lauantaina pidetyillä Lautasella 2019 -messuilla keskusteltiin vilkkaasti keliakiakorvauksesta. Keliakialiiton sosiaaliturva-asiantuntija Minna Halve piti aiheesta tietoiskun ja oli tavattavissa messuosastolla.  

Iloitsen siitä, että jäsenemme ovat lähteneet ajamaan yhteistä asiaamme ja jakaneet vaalitavoitettamme. Vaalikentillä on puhuttu ehdokkaiden kanssa keliakiakorvauksesta ja jopa todettu, että korvauksen poisto oli virhe, Halve toteaa. 

Keliakiaa sairastaville korvauksen poisto oli suuri pettymys, ja odotukset ovat nyt korkealla. Savonlinnalainen Anna-Maija Nousiainen kertoi havahtuneensa eläkkeelle jäätyään, miten merkittävä summa keliakiakorvaus oli.  

Olen kohdannut 85-vuotiaan, joka ei pysty tekemään eikä ostamaan sellaista leipää, mitä sairautensa vuoksi tarvitsee. Se on nöyryyttävää, Nousiainen kertoo. 

Keliakian edellyttämä gluteeniton ruokavalio maksaa vuodessa lähes 750 euroa ylimääräistä. 

Se on iso raha! Nousiainen huokaisee. 

Savonlinnalaisen Anna-Maija Nousiaisen mukaan gluteenittoman ruokavalion kustannukset tuntuvat erityisesti eläkeläisten rahapusseissa.

Keliakiakorvaus hallitusohjelmaan 

Keliakialiiton puheenjohtajan Sari Tanuksen mielestä korvaus on ehdottomasti saatava takaisin. Liiton vaalitavoitteessa ehdotetaan, että valtion budjettiin varataan keliakiakorvausta varten 15 miljoonaa euroa. 

Valtion budjetissa tämä summa on pieni sen vaikuttavuuteen verrattuna. Useammissa muissa maissa keliakiaa sairastavien saama korvaus yhteiskunnalta on huomattavasti korkeampi, Tanus toteaa. 

Hoitamaton tai huonosti hoidettu keliakia altistaa monille lisäsairauksille. Yleisimpiä ovat anemia, masennus, osteoporoosi, lapsettomuus, lapsilla kasvun hidastuminen ja vakavimmillaan suoliston syöpä.  

Muista äänestää! 

Halve kehottaa kaikkia keliakiaa sairastavia äänestämään. 

Jos et ole vielä antanut ääntäsi, haasta ehdokkaita ja kysy, mitä mieltä he ja heidän puoleensa ovat keliakiakorvauksesta. Äänestäminen kannattaa! Nyt valitaan henkilöt, jotka päättävät asioistamme seuraavan neljän vuoden ajan, Halve muistuttaa. 

Jaa tai tulosta tästä Keliakialiiton eduskuntavaalitavoite ja keskustele sosiaalisessa mediassa. #keliakiakorvaus

Keliakialiitto teki kyselyn puolueille keliakiakorvauksesta ja yhdeksän puoluetta vastasi. Lue tulokset keliakiakorvauskyselystä puolueille.  

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys jatkuu tiistaihin 9.4.2019 asti. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 14.4.2019.