Parhaat gluteenittomat piirakkareseptit kirjaksi

Vuodenaikojen parhaat piirakat. Marjo Jokinen, 2020

Keliakialiitto julkaisee tänään uuden, gluteenittomia piirakkareseptejä sisältävän keittokirjan.  

–  Piirakat sopivat yhtä hyvin arki-iltaan kuin juhliin. Vuodenaikojen parhaat piirakat -kirjasta löytyy vinkkejä koko vuoden ajaksi, kertoo kirjan tehnyt Keliakialiiton markkinoinnin ja varainhankinnan asiantuntija Marjo Jokinen

Kirjan 45 reseptiä on jaettu vuodenaikojen mukaan. Kevään piirakoissa näkyy pääsiäinen, kesän piirakoissa maistuvat kotimaiset marjat ja kasvikset ja syksyllä sienet. Talven piirakat ovat täyteläisiä. Kirjassa on perinteisiä klassikkoreseptejä, kuten peltilihis ja mamman marjapiiras. Uudenlaiset piirakat, kuten salaattipiirakat ja galetet, tuovat uutta twistiä resepteihin. 

Leivonnan apuaineet auttavat 

Jokinen on koulutukseltaan kotitalousopettaja. Hän sairastaa itse keliakiaa ja harrastaa vapaa-ajallaankin gluteenitonta leivontaa, ruokakuvausta sekä ruoka-alan trendien seuraamista. Kirjojen ja reseptien tekeminen on Jokisen intohimo. Hän rohkaisee kokeilemaan gluteenitonta leivontaa.

–  Moni kokee gluteenittoman leivonnan haastavaksi. Gluteeniton leivonta on erilaista kuin tavanomaisilla jauhoilla leipominen, mutta leivonnan apuaineet, kuten psyllium ja erilaiset valmiit jauhosekoitukset auttavat kummasti, Jokinen toteaa. 

Hän muistuttaa, että itse leipomalla myös säästää, sillä valmiit gluteenittomat tuotteet ovat edelleen monikertaisesti tavanomaisia tuotteita kalliimpia. 

Raaka-aineet lähikaupasta 

Kirjan reseptit ovat testattuja, selkeitä ja helppoja valmistaa.

–  Joskus resepti vaati onnistuakseen kolme-neljä kehittely- ja testauskertaa, jotta siitä tulee hyvä. Näiden piirakoiden leipominen ei vaadi aiempaa leivontakokemusta. Tarvittavat raaka-aineet löytyvät lähikaupoista, vakuuttaa Jokinen.

Kirjaan on koottuja myös vinkkejä leipojalle. Yksi niistä on taikinan seisottaminen jääkaapissa. 

–  Kylmää taikinaa on helpompi käsitellä ja se pysyy kuosissaan. Kirjan piirakat voi valmistaa myös valmistaikinaan. 

Jokinen on myös kuvannut kirjan piirakkakuvat. Kirjan graafisen ilmeen on suunnitellut pirkanmaalainen graafikko Jaakko Kahala.  

Tilaa Vuodenaikojen parhaat piirakat -kirja

Tilaa Keliakialiiton Vuodenaikojen parhaat piirakat -kirja Keliakialiiton verkkokaupasta.

Testaa kirjan reseptiä

Testaa Vuodenaikojen parhaat piirakat -kirjan reseptiä halloum-mansikkasalaatti. Ohjeen löydät täältä Keliakialiiton reseptisivulta.

Kuva Marjo Jokinen